Au au apărut primele căpșuni românești, pe o piaţă invadată de fructe din Grecia şi Turcia. Temperaturile de vară de săptămâna trecută au fost de mare ajutor, iar primele căpşuni s-au copt cu trei săptămâni mai devreme în solariile unui producător din Bihor, chiar dacă nu sunt chiar pentru orice buzunar.
„Anul ăsta a început cu trei săptămâni mai devreme faţă de anul trecut. Vremea foarte caldă ne-a adus în aprilie să avem căpşuni, ceea ce e bine şi pentru noi şi pentru cei care iubesc aceste fructe delicioase. Aproximativ sfârşitul lui mai- începutul lui iunie, sperăm să fie cam până atunci producţia aici la noi”, a declarat unul dintre producători, pentru Observator TV.
Cultivatorii muncesc cel puţin luni luni pe an, pentru a fi siguri că fructele sunt sănătoase şi gustoase.
„La doi ani, tot ce se vede aici trebuie scos afară. Totul arat, discuit, frezat, pregătit înapoi, bilonat, plantat, irigaţie săptămânal, plivit, oameni care trebuie să vină la plivit. Sunt o grămadă de lucruri care tebuie făcute. Avem şi bondari care fac polenizarea la flori, ca să fie căpşuna cât mai bună şi mai frumoasă. Peste o săptămână, cantitatea de căpșuni culeasă va fi triplă. Cultura de căpşuni se întinde pe un hectar, iar fructele proaspete ajung în fiecare dimineaţă la orădeni”, precizează același producător.
40 de lei costă un kilogram de căpşuni, acum, dar preţul va scadea la jumătate în câteva săptămâni, odată cu apariţia fructelor din plantaţii descoperite.
FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock